LA FOTOGRAFIA AL CV


Posar o no posar fotografia al nostre Currículum Vitae (CV) ha estat una qüestió recurrent que ha causat dubtes o inclús certes polèmiques. Als anys 90 era habitual trobar-se els CV amb fotografia inclosa (una de carnet enganxada directament al full, fruit de les limitacions  tecnològiques del moment). Tampoc era estrany que en aquesta època s’incloguessin dades personals que avui en dia es consideren completament innecessàries: número de NIF, estat civil o número de fills.

Més endavant, a partir del 2000 es van començar a posar sobre la taula qüestions relatives a la protecció de dades i a la intimitat i la vida personal del candidat. Així doncs, moltes persones van començar a treure dades aparentment supèrflues. I a partir d’aquí es va començar a qüestionar la fotografia al CV.

 

Avui en dia, trobem professionals de la orientació i la inserció laboral que segueixen mantenint certes reticències a incloure la imatge o si més no, ho deixen a elecció de l’usuari.

Des del nostre servei sociolaboral sempre aconsellem incloure fotografia  en els CV, així com també integrar-la en els diferents portals d’ocupació que tinguin aquesta opció, que avui en dia son pràcticament tots.

Per què incloure fotografia en el CV? És evident que vivim en la era de imatge, les noves xarxes socials com Instagram, Tik Tok, YouTube,  etc.  Han fet de l’ús de la imatge (les fotografies o els vídeos en forma de stories, reels o connexions en directe) una forma de comunicació en sí mateixa. A partir d’aquí cadascú escull el grau d’exposició i quina esfera de la seva vida personal vol mostrar.

Centrant-nos novament en l’àmbit laboral, l’ús de la imatge permet aportar una informació afegida sobre nosaltres. A més a més, la imatge és una eina mnemotècnica, així que sempre serà més fàcil de recordar que qualsevol text. Si la nostra informació curricular és interessant, la nostra fotografia, és a dir, posar cara a la informació, serà una eina per al reclutador per recordar la nostra candidatura.

Cal tenir en compte que avui en dia s’estan posant de moda els videocurrículums on no només es té compte la nostra informació curricular sinó la nostra imatge, la nostra capacitat d’expressió oral i corporal.

Com podem veure, l’ús de la imatge en totes les seves versions és un recurs i una eina dins dels processos de selecció i ha vingut per quedar-se.

Però no qualsevol fotografia és vàlida. Existeixen una sèrie de paràmetres i condicions que faran que la teva fotografia al CV sigui un valor afegit a la candidatura.

1.       Actual: No utilitzis fotografies de fa anys, on es projecti una imatge “juvenil”; i que no tingui res  a veure amb la teva imatge actual. Això pot desconcertar al reclutador en l’entrevista personal, pot donar sensació de voler amagar alguna cosa, d’inseguretat amb el teu estat actual o simplement de que no t’has preocupat de tenir un CV actualitzat alhora de cercar feina.  D’una manera inconscient, pot despertar desconfiança durant el procés de selecció.

2.       Formal: Ha de ser una fotografia sense edició ni masses filigranes. El fons blanc o clar, i una fotografia feta des del davant, sense agafar plans extravagants. Tampoc aprofitis fotografies d’esdeveniments on surtis amb altres persones i “retallis” la teva cara, és a dir, no aprofitis altres fotografies que no estiguin fetes amb l’objectiu d’incloure-les al CV. Evita el selfie, ja que habitualment l’angle i la distància de l’objectiu no és el correcte.

En aquest cas, menys és més. La senzillesa i la naturalitat serà clau per una bona fotografia.

3.       Imatge professional: Tingues cura de la imatge que projectes. No ha de ser res que no sigui habitual en tu, però tampoc cal que et fagis la foto el dia que tornis de la platja!. Pensa en com et vestiries, et pentinaries o et maquillaries per una entrevista de feina i ja ho tens! Busca el teu jo més professional.

La mida i la ubicació de la fotografia en el document dependrà del format que li hagis donat al teu CV. En general podem dir que la fotografia sol ubicar-se a la part superior dreta del full. I ha d’ocupar el mateix espai que la capçalera, on hi consten les teves dades personals de contacte.


 

 



Tingues en compte que una bona fotografia professional també et servirà per incloure-la en els diferents portals d’ocupació o en xarxes socials com Linkedin, si és el cas.

 

Ja no tens excuses: Amb tota aquesta informació ja pots tenir la millor fotografia i donar un toc de qualitat al teu CV!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENTACIÓ I TRÀMITS QUE NECESSITO SI TINC UN CERTIFICAT DE DISCAPACITAT I BUSCO FEINA

COL·LABORA. FES-TE SOCI